Publieke werken

   
Titel:Publieke werken
Auteur:Thomas Rosenboom
Verschenen:1999
Uitgeverij:Querido
Niveau:
Thema'sRebellie
Liefde
Ouders en Kinderen
Psychische gestoordheid
Ziekte en dood
Eenzaamheid
Andere plaatsen, andere tijden
Pagina's:488
Blurb:Historische roman over twee mannen die belangrijk willen zijn in hun omgeving maar daardoor in de problemen komen.
Eerste zin:Hoogeveen was een vaart met aan weerszijden een strook bebouwing. Nadat de graafgrens eroverheen was geschoven bleef er enige welstand en bedrijvigheid achter, net voldoende om de aansluiting op het spoorwegnet in 1870 te rechtvaardigen.

Samenvatting

Publieke werken speelt aan het eind van de 19e eeuw. Het gaat over twee mannen, neven, een apotheker in Hoogeveen en een vioolreparateur in Amsterdam. Allebei zijn ze ontevreden over hun situatie, hun status, en ze grijpen allebei de kans aan om belangrijk te zijn, mee te tellen. In dat streven overschatten ze zichzelf en dat leidt tot een reeks tragische, en soms ook wel komische ontwikkelingen.

Het is een dik boek, maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt, leest het als een trein. Laat je in het begin niet afschrikken door het soms verouderde taalgebruik: er komen enkele woorden in het begin voor, die zelfs niet meer in de Dikke Van Dale staan! Maar het verhaal is goed te volgen als je maar even over die moeilijke woorden heen leest.


Biografie auteur

Thomas Rosenboom (*1956) debuteerde in 1983 met een verhalenbundel, De mensen thuis. Hij is de enige auteur die twee keer de Libris literatuurprijs won, eerst met de dikke roman Gewassen vlees, geschreven in een soort achttiende-eeuws Nederlands, daarna met het veel toegankelijker boek Publieke werken. Ook De nieuwe man was een erg goed verkocht boek: Rosenboom schrijft niet veel, maar heeft een grote schare ‘fans’.


Tip:

Thomas Rosenboom    De nieuwe man

Dit is ook een historische roman, over een man die door zijn onhandigheid in de problemen komt.

 

Pieter Waterdrinker       Duitse bruiloft

Dit boek gaat over burgerij die zich vertilt aan de eigen belangrijkheid, rondom het huwelijk van de zoon des huizes.